برنج
برنج
برنج
برنج
برنج
نام بیماری: بلاست برنج
نام انگلیسی: Rice Blast
نام علمی: Magnaporthe oryzae
قارچ
به طور خلاصه
- لکه های دوکی شکل سفید با حاشیه های تیره روی برگ ها.
- علایم بر روی گره های ساقه نیز دیده می شود.
- مرگ گیاهچه یا گیاهان جوان.
علائم
قارچ عامل بیماری بلاست برنج به تمام قسمت های هوایی گیاه برنج از جمله: برگ، یقه (محل اتصال برگ به غلاف ساقه)، گره، گردن خوشه، قسمت هایی از خوشه و گاهی غلاف برگ حمله می کند. علایم روی برگها به شکل لکه های دوکی شکل یا بیضوی به رنگ زرد تا سبز روشن دیده می شود. مرکز لکه ها خاکستری تا سفید با حاشیه ای قهوه ای است. اندازه لکه ها و شدت بیماری به سن گیاه، ارقام گیاه و زمان آلودگی بستگی دارد. در ارقام حساس، لکه ها بزرگ شده و بهم می پیوندند که در نهایت منجر به سوختگی کل برگ می شود. آلودگی محل اتصال برگ ها و غلاف ها منجر به پوسیدگی یقه می شود و برگ های بالایی محل اتصال از بین می روند. علایم بر روی گره های ساقه نیز دیده می شود. در نهایت گردن خوشه پوسیده می شود و خوشه برنج از این نقطه آویزان شده و می شکند. در مراحل پایانی رشد گیاه، شدید بودن بیماری سبب کاهش سطح برگ، پوک شدن دانه ها و کاهش میزان محصول می یابد. بلاست برنج یکی از مخرب ترین بیماری های برنج می باشد.
میزبان ها
برنج
علت ها
بیماری بلاست برنج توسط قارچ Magnaporthe grisea ایجاد می شود. این قارچ می تواند سایر غلات نظیر گندم، چاودار، جو و ارزن مرواریدی را نیز آلوده کند. این قارچ می تواند روی بقایای گیاهی در زمستان زنده بماند و باعث آلودگی فصل های بعدی شود. گیاهان بالغ نسبت به گیاهان جوان نسبت به این قارچ مقاوم تر هستند. شرایط مناسب برای این بیماری دمای پایین، باران، وجود آب آزاد روی برگها و رطوبت پایین خاک می باشد. هر چه زمان پایداری رطوبت بیشتر باشد میزان بیماری بیشتر می شود. مصرف بیش از حد کود ازته و میزان پایین سیلیس در گیاه برنج باعث تشدید این بیماری می شود.
کنترل ارگانیک
تا به امروز کنترل بیولوژیک تجاری برای این بیماری گزارش نشده است. تحقیقات نشان داده است که باکتری های گونه باسیلوس و سودوموناس متابولیت هایی ترشح می کنند که موجب نابودی قارچ عامل بلاست در برنج می شود.
کنترل شیمیایی
در گام اول مدیریت، کنترل تلفیقی شامل اقدامات پیشگیرانه و استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک توصیه می شود. برای کنترل شیمیایی بیماری بلاست برنج استفاده از قارچکش های تری سیکلازول 75% (بیم)، ایزوپروتیولون 40% (فوجی وان)، کارپروپامید 30% (وین اس سی 300)، تیوفانات متیل + تری سیکلازول 72.5% (ویستا)، تبوکونازول + تری فلوکسی استروبین 75% (ناتیوو) و تبوکونازول + تری فلوکسی استروبین 37.5% (تیلما) قابل توصیه می باشند. زمان استفاده از قارچکش ها در خزانه به محض مشاهده علائم بیماری و در مزرعه پس از ظهور بیماری بر روی 30 تا 40 درصد خوشه ها می باشد.
اقدامات پیشگیرانه
استفاده از بذور سالم و گواهی شده.
استفاده از ارقام مقاوم (مانند ارقام شیرودی، ندا، فجر، سپیدرود، رش و تیسا).
زمان کاشت برنج باید به گونه ای تنظیم شود که بوته ها قبل از بارندگی آخر تابستان خوشه دهند (معمولا در مزارعی که نشاکاری زودتر انجام می شود از بیماری بلاست برگ برنج جلوگیری می شود، اما به دلیل همزمانی مرحله خوشه دهی آنها با مرحله پنجه زنی و شكم گیاهان در سایر مزارع برنج، بلاست خوشه خسارت هايی را وارد می سازد).
جلوگیری از مصرف زیاد کودهای ازته و استفاده از آن در بازه های زمانی متفاوت در چند مرحله به صورت سرک.
مصرف کودهای پتاسه و سیلیکاته (با نظر کارشناس).
کنترل علف های هرز داخل و حاشیه مزارع.
رعایت تناوب زراعی.
منبع اریس