عایق کاری حرارتی سالن های مرغداری با پشم سنگ
در سالن های مرغداری میزان زیادی از گرما از طریق دیوارها و سقف سالن هدر می رود، عایق کاری حرارتی این سالن ها موجب کاهش انرژی حرارتی و جلوگیری از کاهش دما می شود. در سالن های مرغداری عایق کاری شده حرارتی که توسط سیستم گرمایش تولید می شود هدر نمی رود و غذایی که مرغ ها می خورند صرف بزرگ شدن آن می شود.
در سالن های مرغداری که عایق کاری حرارتی نشده اند اگر دمای بیرون 22 درجه کمتر از دمای داخل سالن باشد، از هر متر مربع سالن در هر ساعت 370 کیلو ژول گرما اتلاف می شود. با استفاده از عایق کاری حرارتی مناسب می توان این مقدار را بسیار کاهش داد و مانع از سرد شدن سالن شد.
از جمله عایق های حرارتی که می توان برای عایق کاری سالن های مرغداری استفاده کرد، عایق پشم سنگ تخته ای، پشم سنگ پتویی و پشم سنگ لحافی است.
محاسبات متعدد انجام شده نشان دادند که 50 درصد اتلاف حرارتی در سالن های مرغداری از طریق دیوارها و 27 درصد از طریق سقف سالن صورت می گیرد.
مزیت عایق کاری حرارتی سالن های مرغداری تنها در فصل زمستان نسیت، در تابستان نیز عایق کاری حرارتی مانع از ورود هوای گرم بیرون به سالن می شود و علاوه بر این، تابش نور خورشید در تابستان به سقف های مرغداری ها باعث می شود که گرما از طریق تابش به مرغ ها منعکس شود. عایق حرارتی مانعی بر سر راه گرم شدن مرغداری از طریق تابش است. گرمای وارد شده از طریق تابش باعث افزایش شدت دما در مرغداری می شود که این مسئله باعث ایجاد استرس گرمایی و کاهش بازده ی مرغداری می شود اما عایق کاری حرارتی سقف مرغداری های از ایجاد این مسئله در تابستان ممانعت می کند.
مهمترین معیار در انتخاب عایق حرارتی، ضریب انتقال حرارت هدایتی آن ها است، هرچقدر که این ضریب کمتر باشد میزان گرمایی که از عایق حرارتی عبور می کند کاهش می یابد. در بعضی از موارد به جای ضریب انتقال حرارت از مقاومت حرارتی، R که معکوس این ضریب است برای مقایسه عایق های حرارتی استفاده می شود.هر چقدر که ضریب R در عایق های حرارتی بیشتر باشد آن عایق گران تر می باشد و اتلاف حرارتی در آن کمتر صورت می گیرد.
عایق کاری حرارتی مرغداری ها باعث کاهش میزان مصرف سوخت می شود و هزینه مرغداری را کاهش می دهد که این مسئله از نظر اقتصادی بسیار اهمیت دارد.
توصیه های در مورد عایق کاری حرارتی سالن های مرغداری
- تنها در صورتی که عایق حرارتی خشک باشد می تواند از انتقال حرارت جلوگیری کند و در صورت مرطوب شدن خواص خود را از دست می دهد، بنابراین باید عایق حرارتی در دیوارهای دو جداره و در میان آن ها قرار داده شود تا از اثرات محیط و رطوبت بر روی عایق حرارتی جلوگیری شود. علاوه بر این در ساخت بعضی از عایق های پشم سنگ تخته ای، پشم سنگ پتویی و پشم سنگ لحافی از روکش آلومینیومی یا کاغذ کرافت استفاده می شود تا این عایق ها را در برابر رطوبت هوا مقاوم کند و مانع نفوذ رطوبت شود.
- در مناطق سردسیر نیاز به عایق کاری حرارتی سالن های مرغداری بیش از مناطق گرمسیر است و اتلاف حرارتی از سقف بیشتر از دیوارها است.
- در مناطقی که دارای آب و هوای سرد می باشد، حداقل مقاومت حرارتی، R عایق استفاده شده باید 8 باشد.
- در صورتی که از چند عایق مختلف برای عایق کاری حرارتی استفاده شود، مقاومت حرارتی، R هر عایق با توجه به ضخامت آن محاسبه می شود.
- شکل و نوع سقف سالن های مرغداری نقش مهمی در میزان انتقال حرارت دارد. در ساخت سالن های مرغداری معمولا از سقف های چوبی، تیرآهن، بتونی، شیروانی و چند لایه استفاده می شود. سقف های تیرآهن و بتونی از جهت انتقال گرما و رطوبت بهتر هستند اما احداث آن ها پر هزینه است بنابراین توصیه می شود که از سقف های شیروانی با عایق کاری حرارتی استفاده شود.
سالن های مرغداری در مناطق گرم و سرد که دارای عایق کاری حرارتی نیستند با مشکلات زیر مواجه خواهند شد:
- هزینه بالا نگهداری به منظور گرم کردن سالن در زمستان یا خنک نگهداشتن آن در تابستان
- عملکرد بسیار ضعیف پرندگان
- افزایش مرگ و میر (10 الی 15 درصد) عایق های مختلف پشم سنگ با داشتن مقاومت حرارتی بالا گزینه های بسیار خوبی برای عایق کاری حرارتی مرغداری ها می باشند. از جمله این عایق ها می توان پشم سنگ تخته ای، پشم سنگ پتویی و پشم سنگ لحافی را برای عایق کاری مرغداری ها نام برد.
منبع: عایق کاری حرارتی سالن های مرغداری با پشم سنگ (rockwool) - پشم سنگ پارامیس | عایق صوتی | عایق حرارتی | پشم سنگ تخته ای | پشم سنگ لوله ای | پشم سنگ پتو�