قبل از خرید حشره کش، لازم است که اطلاعات روی برچسب حشره کش را با دقت مطالعه نمایید و سپس اقدام به سم حشره کش نمایید. بنابراین در این قسمت تلاش میکنیم تا شما عزیزان را با اطلاعات درج شده روی برچست سم آشنا نماییم.
اطلاعاتی که بایستی بر روی برچسب قوطی سم یا حشره کش وجود داشته باشد شامل موارد زیر می باشد:
- نام سم
- مورد استفاده سم: مثلا علف کش، قارچ کش، حشره کش و کنه کش
- دوز مصرف (میزان مصرف): مثلا 1x1000 یعنی 1 سی سی سم در 1000 سی سی آب حل شود (1000 سی سی برابر 1 لیتر است) توجه داشته باشید که هنگام مخلوط کردن سم با آب، ابتدا میزان سم در نظر گرفته شده را بر اساس دُز مصرف در ته سم پاش می ریزیم و سپس به آن آب اضافه می کنیم به این ترتیب سم با آب بهتر حل می شود.
- نحوه اثر سم بر روی حشره: روش های اثر سم بر روی حشره عبارتند از:
الف) حشره کش های تماسی: از این نوع حشره کش برای از بین بردن تمامی حشرات استفاده می شود به شرط آنکه بر روی خود حشره پاشیده شود. این سم جذب پوستی شده و سیستم عصبی حشره را مختل می کند. اثر سم حشره کش تماسی با شستشو،از بین می رود. از معروف ترین حشره کش های تماسی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- حشره کش مالاتیون
- حشره کش دیازینون
- حشره کش زولون
ب) حشره کش های گوارشی: برای از بین بردن حشرات با قطعات دهانی جونده استفاده می شود با این سموم طعمه مسموم ساخته می شود. این سم بایستی با موادی مثل خمیر آرد و سبوس گندم ترکیب شود و در مسیر حرکت این حشرات پاشیده شود. معمولاً طعمه ی مسموم برای حشراتی مثل حلزون، خرخاکی، آبدوزدک، ملخ و برخی از لاروهای داخل خاک استفاده می شود.
از مهمترین حشره کش های گوارشی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- حشره کش سوین
- حشره کش لیندین
- حشره کش گامگسان
این سموم باعث از بین رفتن دستگاه گوارش حشرات می شود.
ج) حشره کش های سیستمیک (نفوذی): از این نوع حشره کش ها برای از بین بردن حشرات با قطعات دهانی مکنده استفاده می شود. نحوه ی اثر به این صورت است که این نوع سموم بر روی شاخ و برگ گیاه پاشیده می شود و به داخل آوندها و شیره ی گیاه نفوذ کرده و حشراتی که از شیره ی گیاهی استفاده می کنند، سم وارد بدنشان شده و از بین می روند.
مهمترین سم که در این گروه قرار می گیرد، متاسیستوکس است.- دوره کارنس: به مدت زمانی گفته می شود که اثر سم پس از سم پاشی در گیاه باقی می ماند. به عنوان مثل دوره کارنس حشره کش سیستمیک متاسیستوکس، 21 روز است.
- منبع زراعت یار