هرس باردهی درختان ميوه به چه عواملی بستگی دارد؟ تک کردن سال آوری
هرس باردهی درختان ميوه به چه عواملی بستگی دارد؟
1. خواص ارثی رشد درخت
2. ريزی و درشتی ميوه
3. عادت گلدهی وتشکيل ميوه روی شاخه ها
ميوه های ريز را بايد کمتر هرس کنيم. مثل : آلبالو،گيلاس و بادام ...
درختانی که رشد رويشی بالائی دارند بايد هرس باردهی کمتر شوند.
ريزی و درشتی ميوه در ميزان هرس باردهی دخالت مستقيم دارد .
يعنی :
ميوه های ريز شدت هرس کمتر
ميوه های درشت هرس بيشتری را تحمل می کنند .
عادت گلدهی در درختان ميوه شدت ميزان هرس درختان را تعيين و تنظيم می کنند .
بطور کلی گلدهی در درختان ميوه به حالات زير انجام می شود :
1. گلدهی و تشکيل ميوه روی شاخه های رشد جاری (انگورو کيوی)
2. گلدهی روی شاخه های يک ساله (هلو و شليل)
3. گلدهی روی شاخه های چند ساله ( سيب ،گلابی و گيلاس)
ترتيب هرس باردهی به شرح ذيل می باشد :
شديد ترين هرس روی
- انگور و کيوی
- هلو و شليل
- سيب و گلابی (سيخک داران ،ميوه درشت )
- آلبالو و گيلاس (سيخک داران ميوه ريز )
نکته:
درختانی از قبيل مرکبات و گردو نياز به هرس باردهی سالانه ندارند.
در درخت هلو به علت تشکيل ميوه روی شاخه های يک ساله بهتر است هرس را شديد تر کنيم تا شاخه های يک ساله کافی جهت توليد ميوه بدست آيد .
هرس شاخه های درخت در زمستان به دو صورت انجام می پذيرد :
1. سرزنی شاخه
2. شاخه زنی
سرزنی :
عبارت است از قطع مختصر نوک شاخه جهت توليد شاخه های جديد .
شاخه زنی:
عبارت است از شاخه زنی کامل يک شاخه از محل رويش يا اانشعاب آن روی درخت .
مهم :
چنانچه شاخه از ته و مماس بر تنه بريده نشود قسمت باقيمانده مهميز يا ناخنک می زند.
قسمت باقيمانده پس از مدتی مي ميرد و راه نفوذ آفات چوب خوار و بيماريهای قارچی و باکتری را به سمت گياه باز می کند.
مهميزها بايستی از ته قطع شده و روی محل برش را با چسب هرس آغشته کنيم .
هرس گل ميوه( تنک کردن ) :
اين نوع هرس که با کم کردن تعداد گل و ميوه انجام می پذيرد به هدف کنترل باردهی درخت و جلوگيری از پديده سال آوری انجام می پذيرد.
سال آوری :
عبارت است از توليد ، محصول زياد در يک سال و کمبود يا عدم توليد محصول در سال بد را می گويند . مثل گردو، خرمالو، سيب و پسته