وزیر زراعت افغانستان گفت که از برگزاری این نمایشگاه نتیجه خوبی حاصل کرده اند
"بادام باغ" کابل برای شهروندان افغان به ویژه پایتخت نشینان نام شناخته شده ای است.خارجی ها اما فکر میکنند در این باغ تنها بادام یافت میشود. بسیاری از آن ها که سری به این باغ میزنند، غافلگیر میشوند. چون این باغ، تنها باغ بادام نیست.
بادام باغ در شمال کابل در چند سال اخیر محل برگزاری نمایشگاههای زراعتی بوده است. باغی برای بازاریابی و ترویج محصولات زراعتی افغانستان.
مطالب مرتبط
ایجاد مصئونیت غذایی، گام حیاتی برای توسعه افغانستان
افغانستان مواد غذایی را در کجا ذخیره میکند؟
میوه خشک نقطه اتکای صادرات افغانستان
چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه این هفته همین باغ میزبان نمایشگاه بزرگ زراعتی بود.
نمایشگاه زیر تدابیر شدید امنیتی نبود و در محوطه بادام باغ افراد نظامی به چشم نمی خورد. شهروندان خارجی آزادانه و به راحتی در کنار بازدیدکنندگان افغان از غرفه های این نمایشگاه دیدن می کردند فضای نمایشگاه بیشتر به یک جشن می نمود.
آوازخوان های افغان هم در جریان بازدید مردم از نمایشگاه، اجرای زنده داشتند، حتی صحنه اجرای موسیقی هم با محصولات زراعتی افغانستان تزئین شده بود.
وزارت زراعت افغانستان این نمایشگاه بینالمللی را با شعار "بازار وسیعتر برای محصولات زراعتی افغانستان" برپا کرد؛ به این امید که دنیا با محصولات دهقانهای افغانستان آشنا شود و زراعت این کشور در بازارهای جهانی جا باز کند.
سیر تا پیاز افغانستان
ذرت و تخم آفتاب گردان
فرصت شرکت در نمایشگاه بزرگی مثل این، برای دهقان های افغان و صاحبان محصولات زراعتی افغانستان کمتر فراهم است. در این نمایشگاه نزدیک به دوصد دهقان و زراعت پیشه افغان بساط خود را در غرفه ها و چادرهای جداگانه پهن کردند.
در گوشه و کنار بادام باغ که محوطهای وسیع دارد، از گُل و گیاه و نهال گرفته تا میوه های ترش و شیرین؛ تر و خشک، سبزیجات، دستگاههای پیشرفته زراعتی، محصولات حیوانی، صنایع دستی و تولیدات طبیعی همه و همه کنار هم به نمایش گذاشته شد. از زیورات و موتورسیکلت ساخت افغانستان تا مرغ و خروسی که در این کشور پرورش یافته است.
این نمایشگاه فرصت و زمینه ای بود برای تمام افغانهایی که دست شان در زراعت بند است. فرصتی کوتاه اما کمیاب که بتوانند بازاریابی کنند، مشتری پیدا کنند و فرمایش بگیرند و از تجربیات فروشندگان خارجی بهره ببرند.
ده غرفه این نمایشگاه هم در اختیار بازرگانان و محصولات خارجی از جمله هند، پاکستان، چین، ایران و ترکیه و آلمان بود. این غرفه ها بیشتر فناوریهای زراعتی را به نمایش گذاشتند.
تانیا دنیسون از صنعتپیشه های کشور بریتانیا و مدیر پروژه بهداشت حیوانی که از این نمایشگاه دیدن می کرد گفت که تا حالا در سه نمایشگاه زراعتی افغانستان شرکت کرده و هر سال شاهد توسعه محصولات زراعتی این کشور بوده است.
خانم دنیسیون از بریتانیا گفت که این نمایشگاه خارقالعاده است
خانم دنیسون گفت که نمایشگاه حرفهای برگزار شده است و اگر این پیشرفت ادامه پیدا کند "حتی اگر خارجی ها این کشور را ترک کنند، افغانها نباید نگران آینده خود باشند."
او گفت که حس می کند در یکی از نمایشگاه ها در بریتانیا شرکت کرده است.
فرصت بازاریابی
در یکی از غرفه های این نمایشگاه مردی از شمال افغانستان بسته های نهال را برای فروش به کابل آورده بود.
او گفت از فروش تک نهال شروع کرده و در چند سال اخیر به یکی از شصت نهال فروش برتر ولایت خود بدل شده است. این دهقان محیالدین صدیقی نام دارد و میگوید که تنها هدفش از شرکت در این برنامه روبرو شدن با افرادی است که در مورد زراعت میدانند.
برای افرادی مثل محیالدین برگزاری این نوع نمایشگاه ها فرصتی طلایی به حساب میآید. زمینه سازی برای معرفی محصولات مهمترین هدف این نمایشگاه است که به دهقان ها و صنعت کاران افغان فرصت می دهد با خریداران، سرمایه گذاران خارجی و نمایندگان بازارگانان بازارهای جهانی ارتباط برقرار کنند.
از بخشهای پربیننده این نمایشگاه یکی هم فروشگاه سرپوشیده صنایع دستی زنان افغان بود. در این فروشگاه که به بازاری کوچک می ماند، زنان صنعت پیشه از جاهای مختلف کنار هم آمده و تولیدات خود را به نمایش و فروش گذاشتند.
"از بخشهای پربیننده این نمایشگاه یکی هم فروشگاه سرپوشیده صنایع دستی زنان افغان بود"
ویژگی این نمایشگاه ها این است که مردم فرصت می یابند گروهی بازدید کنند و به صنعت پیشه های افغان مجال می دهد که توجه مشتریان را جلب کند و این به میزان فروش صنعتکاران هم تاثیر می گذارد.
این نمایشگاه فرصتی بود برای زراعت پیشه های افغان که محصولات خود را به بازیدکنندگان افغان و خارجی معرفی کنند
شیرین اکبری از فروشندگان زن در این نمایشگاه گفت که خیلی خوشحال است چون فروش چشمگیری در سه روز نمایشگاه داشته است.
خانم اکبری در جای دیگر شهر کابل مغازه دایمی دارد. او گفت که در سه روز نمایشگاه چهل هزار افغانی فروش داشته در حالی که در روزهای عادی خارج از نمایشگاه اتفاق افتاده حتی هیچ فروشی نداشته باشد.
نمایشگاه موقتی
وزارت زراعت افغانستان سالی یک بار این نمایشگاه را برگزار میکند و میگوید سعی خواهد کرد نمایشگاه همه ساله ادامه داشته باشد.
محمد آصف، رحیمی وزیر زراعت افغانستان که از این نمایشگاه بازدید میکرد گفت که نسبت به سالهای قبل از برگزاری نمایشگاه تجربه و نتیجه خوبی به دست آورده اند.
"لباس زنانه، مهره دوزی، آئینه، گلدان و کیف زنانه تولید می کنند و تولیدات خود را بین ۳۰۰ تا شش هزار افغانی که چیزی حدود صد دلار آمریکایی می شود، فروخته ام"
حمیرا
او گفت که تفاوت این نمایشگاه با دوره های پیش در بخش فناوری زراعتی است که بیشتر چشمگیر مینماید: "این بار تعداد شرکت کنندگان از میان زراعتپیشه ها زیاد است، اقلام جدید با بسته بندی مرغوب به بازار عرضه شده، مثلا میوه های خشک را با برابرهای جهانی بسته بندی کردهاند و به اروپا صادر میکنند. ابتکارات جدید و محصولات جدید نشان میدهد که نمایشگاه تاثیرگذار بوده است."
آقای رحیمی گفت که با برگزاری این نمایشگاه بازارهای جهانی از جمله بازار کویت علاقمند شده است که بستر فروش محصولات افغانستان را پهن کند.
با وجود این خوشبینی ها، اما هنوز زراعت پیشه های افغان سخت در تلاش یافتن هویت بین المللی برای محصولات خود و جا یافتن در بازارهای جهانی هستند.
وزارت زراعت افغانستان انتظار داشت در روزهایی که این نمایشگاه برپا بود شصت هزار نفر از غرفه های محصولات افغانستان و جهان دیدن کنند، شاید رقم بازدیدکنندگان به شصت هزار نرسد اما جشنواره با استقبال گرم شهروندان افغان و خارجی رو به رو شد.
افرادی از میان شهروندان کابل، دهقانها، نمایندگان شرکتهای خارجی، دانشجویان، خانوادهها، مسئولین برنامه های انکشافی کشورهای متحد افغانستان، نمایندگان سفارتخانهها از دور و نزدیک به بادام باغ آمدند.
حمیرا از مغازه داران باغ زنانه کابل گفت که در سه روز گذشته سعی کردند خانم ها را با تولیدات خود آشنا کنند.
انتظار اکثر فروشنده های زن ایجاد نمایشگاه های دایمی است
او گفت لباس زنانه، مهره دوزی، آئینه، گلدان و کیف زنانه تولید می کنند و تولیدات خود را بین ۳۰۰ تا شش هزار افغانی که چیزی چیزی حدود صد دلار آمریکایی می شود فروخته است.
خانم حمیرا گفت در روزهای عادی که نمایشگاهی در کابل برپا نیست به دلایلی مجبورند تولیدات خود را در محوطه باغ زنانه کابل که تعداد مراجعین آن محدود است عرضه کنند.
حمیرا می گوید اگر دولت برای او و هم صنف هایش نمایشگاهی دایمی بزند، بازارشان روز به روز گرم تر خواهد شد. انتظار اکثر فروشنده های زن در این نمایشگاه ایجاد نمایشگاه های دایمی است چون فکر می کنند نمایشگاه های موقتی جایی را نمی گیرد.
با این حال افغانستان در شرایطی نمایشگاه بینالمللی زراعتی برگزار می کند که منبع درآمد هفتاد درصد جمعیت افغانستان زراعت است و خوراک و پوشاک بیشتر خانواده های افغان منحصر به همین پیشه است. غلهجات، میوهجات، گیاههای طبی و دارویی اقلام مهم زراعتی افغانستان است.
با وجودی که بیشتر اقلام زراعتی افغانستان ارگانیک است اما چون این اقلام تولید انبوه ندارد و علاوه بر این برای فروش آن بازاریابی گسترده و حرفهای صورت نمیگیرد سبب شده فاصله افغانستان از بازارهای جهانی دور باشد.