همه سبزیها را میتوان در فصل بهار کاشت چرا که بسیار خوب رشد میکنند. اما گاهی نحوه نگهداری و تغذیه خاک آنها با هم متفاوت است. مثلا گوجهفرنگی برای رسیدن (در مقایسه با گیاهان دیگر) به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد و اگر ما دو هفته یک بار به خیار کود میدهیم،باید هفتهای دو بار به گوجهفرنگی کود بدهیم.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران آیا تا به حال لذت کاشتن سبزیجات را در منزل تجربه کرده اید؟ لذت زمانی که وقت صرف می کنید تا آنها را آبیاری کنید (حتی اگر محصولتان فقط به قدر یک گلدان باشد! )و هر روز با دیدن رشد چند میلی متری جوانه ها، انقدر ذوق می کنید که انگار خودتان رشد کرده اید،
فصل بهار بهترین فرصت برای کسانی است که می خواهند این لذت را تجربه کنند.در این گزارش با ما همراه شوید تا خیلی ساده سبزی کاری در آپارتمان را یاد بگیرید.
در بهار چه نوع سبزیهایی بکاریم
همه سبزیها را میتوان در این فصل کاشت و بسیار خوب هم رشد میکنند اما گاهی نحوه نگهداری و تغذیه خاک آنها با هم متفاوت است. مثلا گوجهفرنگی برای رسیدن (در مقایسه با گیاهان دیگر) به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد و اگر ما دو هفته یک بار به خیار کود میدهیم، باید هفتهای دو بار به گوجهفرنگی کود بدهیم و هنگامی که گوجهها نشاء شدند و چهار تا پنج سانتیمتر رشد کردند باید به گلدان بزرگی منتقل شوند زیرا ریشه آنها قوی میشود و هر چه گلدان بزرگتر باشد، بیشتر هم میوه میدهد. در مورد فلفل هم دقیقا همینطور است.
ابزاری مورد نیاز
بذر، خاک استاندارد، گلدان مناسب، دستکش، آبپاش کوچک، بیلچه و الک تنها ابزارهای کاشت سبزی در آپارتمان هستند. نکته مهم این است که در انتخاب بذر مناسب و خاک استاندارد از راهنمایی فروشندگان محصولات کشاورزی استفاده کنید تا با مرور زمان قدرت تشخیص آنها را به دست آورید و در واقع خودتان باغبان خبرهای شوید.
تهیه خاک
بذر هر نوع سبزی (تره، شاهی، شنبلیله، ریحان، جعفری، گوجهفرنگی، فلفل رنگی، حتی کدو و بادمجان) را در هر زمان و هر فصلی میتوان در آپارتمان (چه در بسترهای خاکی و چه غیرخاکی) کاشت و از خوردن آن لذت برد؛ مثلا پرلیت یک بستر غیرخاکی است که برای کاشت سبزیجات میتوان از آن استفاده کرد اما رشد سالم آنها به کود مخصوصی نیاز دارد که در بازار چندان در دسترس نیست. بنابراین سبزیکاری در خاک، آن هم در فضای آپارتمانی، سهل و لذتبخش است.
نور خورشید
میتوان گلدان آماده شده را دور از نور و در جای تاریک نگه داشت تا سبزیها دو تا سه میلیمتر رشد کنند و روزنامه آرامآرام بالا بیاید. در این مرحله، روزنامه را برمیداریم و مستقیما به گیاه آب میدهیم و در این مرحله گلدان را در معرض نور قرار میدهیم. هر چه نور بیشتری به سبزیها برسد بهتر است اما اگر چنین فضایی در آپارتمان نداشتیم، میتوانیم از لامپهای فلورسنت استفاده کنیم.
بعد از گذشت حدود دو هفته به گیاه کود میدهیم و ترجیحا از کود طبیعی استفاده میکنیم اما اگر این کود در دسترس نبود، سراغ کودهای شیمیایی استاندارد میرویم. البته دوز مورد نیاز روی بسته این کودها نوشته شده است و جای نگرانی نیست. اگر تمام این مراحل به درستی انجام شود بعد از گذشت حدود دو هفته سبزیها آماده خوردن میشوند اما توصیه من این است که تا یکی دو بار این سبزیها (به ویژه تره) را نخورید و با قیچی آنها را بچینید تا پایه آنها قویتر شود.
جلوگیری از آفت زدن سبزیها
برای جلوگیری از آفت زدن گیاهان هر از چند گاهی باید مقداری آب را با الکل مخلوط کنیم و به جای سم، روی سبزیها بپاشیم. حتی اگر این سبزیهای ما مورد حمله شتهها هم قرار گرفته باشند با این کار، آنها از بین میروند. از طرف دیگر، چون طی مراحل رشد از هیچ سمی هم استفاده نمیکنیم، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند.
البته راههای زیادی برای پیشگیری از آفتزدگی گیاهان وجود دارد؛ مثلا میتوانیم یک گلدان گیاه جعفری یا همیشهبهار را کنار گلدان سبزیجات خود بگذاریم. با این روش تا ۶۰ درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شتهها کاسته میشود. حتی پژوهشهای علمی نشان میدهد که موزیک هم میتواند تاثیر به سزایی بر سلامت گیاهان و جلوگیری از برخی آفتهای آنها داشته باشد.
سبزی کاری را شروع کنید
-برای کاشت سبزی در خانه روشهای مختلفی وجود دارد. قدم اول انتخاب بذر مناسب و استاندارد است؛ بذر اصلاحشدهای که روی پایه مادری رسیده باشد. ابتدا بذرها را روز قبل از کاشت در آب ولرم میریزیم و بین ۸ ساعت تا سه روز مجازیم آنها را در آب نگه داریم تا متورم شوند.
-سپس خاک مناسبی را انتخاب و الک میکنیم و به ارتفاع حداقل ۱۵ سانتیمتر در یک گلدان که زهکش داشته باشد میریزیم. بذرها را از آب خارج و به روی یک پارچه یا روزنامه قدیمی منتقل میکنیم تا نم آنها گرفته شود.
-اگر در حیاط منزل باغچه داشته باشید که چه بهتر ولی اگر نبود داخل یک گلدان را پر از خاک کنید از خاک برگ و کمی خاک باغچه می توانید استفاده کنید .
-باید روی تمام بذرهائی که کاشته می شوند فقط دو برابر اندازه خودشان خاک ریخته شود اگر بیشتر از اندازه خاک بریزید بذرها خفه می شوند و نمی توانند رشد کنند .البته ممکن است عده ای در این قسمت به مشکل برخورد کنند که ما یک راه خوب رابه شما پیشنهاد می کنیم. .
-قبل از هر چیز خاک را چه در باغچه و چه داخل گلدان با بیلچه یا هر چیزی که در دست دارید زیر و رو کنید .بهتراست که خاک کمی نم داشته باشد ولی خیس نباشد که کار را برایتان سخت کند .
-بذرهای سبزیجات را در دست گرفته و روی خاک بپاشید . بعد باآبپاش به آنها آب بدهید. برای آنکه اذیت نشوید بعد از اینکه بذرها پاشید شد یک پارچه یا گونی روی گلدان پهن کنید طوری که روی سطح خاک را بگیرد بعد با آبپاش شروع به آبیاری کنید.این کار را ادامه دهید تا زمانیکه بذرها جوانه بزنند .
-این بذرها خود به خود در خاک جابجا شده و به اصطلاح جا می افتند .تا قبل از جوانه زدن بذرها گلدانی که در خانه دارید احتیاجی به نور ندارد ولی بعد از جوانه زدن حتما باید نور را تامین کنید .
-هر وقت که خاک باغچه یا گلدان رو به خشکی رفت دوباره با آبپاش آب بدهید.البته دقت کنید وقتی خاک خیس باشد اگر دوباره آب بدهید ریشه جوانه ها نمی توانند اکسیژن لازم را گرفته و از بین میروند .
-وقتی که جوانه ها رشد کردن و 8 تا برگ دادن دو تا برگ کوچولوئی که تازه در امده و در سر ساقه قرار دارد را به آرامی بکنید این کار باعث می شود که از پائین ،ساقه فرعی شروع به رشد کند و محصول چندین برابر شود .مثل ریحان و جعفری و گشنیز و...